Tillbakablick 2002 - Kina

Tillbakablick 2002 - Kina

Kashgar - En oas i Taklamakanöknen i västra Kina.
Detta är från den stora söndagsmarknaden där allt från himmel till jord säljs.

Rapport om föredrag

157771-9


Den 19:e december höll jag ett presentation på Philips Medicinska System om tre olika bergsresor jag gjorde 2002, 2004 och 2006. Föredraget var 1.5 timme långt och jag visade sammanlagt 135 bilder. Powerpoinpresentationen landade på mastiga 209 MB!!


Jag fick mycket bra kritik vilket jag är glad för, speciellt då jag inte hade förberett något tal alls utan berättade runt bilderna. Det är fantastiskt hur mycket spännande man kommer ihåg vid sådana tillfällen som man inte tänker på annars.


Tack publiken för mycket frågor under tiden!!


Jag tar uppdrag för skolor och företag. Programmet kan skräddarsys efter önskemål. För geografilektioner alternativt samhällskunskap så har jag förberett ett föredrag om Äventyr i gränsområden.

Nödvändig pryl #2
MSR Pocketrocket.  Har visat sig vara en trogen vän på vägen. Endast 86 gram stor konkurerar den ut stora storebror XGK, faktiskt ända upp till 6200 m. Endast där är de jämbördiga när det gäller koktider.


Lilla Pocketrocket drivs på vanliga propan-butan behållare vilket gör att packningen blir något bulkig på längre turer. Där har multifuelköken en stor fördel. En annan nackdel är att Pocketrocket är högt när det är monterat på gasbehållaren vilket gör det lite ostadigt. Men å andra sidan så ligger man och myser i tältet när de blåser som mest.

Har använts på Aconcagua.  5x225 gram gas på 19 dagar.

Pris: ca 399 kr.
157771-8

Nödvändig pryl #1


Svettlapp. Liten frottéhandduk som man kan använda till allt möjligt. Behöver inte nämna alla features men att torka kastruller efter disk och borsta av sand från fötterna efter man har varit på stranden är två bra användningsområden.


Pris: Mellan 9-39 kr.

Tillbakablick - 2003 Cambodia

157771-7157771-6Tillbakablick - 2003 Cambodia


Angkor är en stor ruinstad i norra Kambodja, strax norr om Tonlé Sap-sjön en bit utanför den nutida staden Siem Reap. Staden var centrum i ett rike med samma namn från 800-talet till 1400-talet (se Khmerriket).

Områdets centrum är Angkor Thom som var den egentliga staden och är omgärdat av en mur och vallgrav. De mest kända byggnaderna är templen Angkor Wat strax söder om Angkor Thom och Bayon inne i staden. Runt Angkor finns stora dammar och rester av ett kanalsystem vilket var grunden för rikets makt då det möjliggjorde fler och bättre risskördar.

Det finns omkring 72 större ruiner i området (och upptill ett tusen mindre lämningar). De är koncentrerade på en yta om ungefär 24 kilometer från öst till väst och ungefär 8 kilometer norr till söder; vissa platser ligger dock längre därifrån, såsom Kbal Spean, ungefär 48 kilometer norrut. Det är bara byggnaderna i sten som bevarats till eftervärlden eftersom de i trä ruttnat bort. Man tror att det förutom de många templen, murarna och annat i sten även förekommit stora träbyggnader, bland annat ett kungligt palats.

Angkor togs upp på UNESCO:s världsarvslista 1992. Ett extensivt restaureringsarbete pågår, däribland att röja skogen, reparera grunderna och installera dränering för att skydda byggnaderna från vattenskador. För att kunna rädda vissa tempel har det varit nödvändigt att ta isär dem sten för sten och bygga upp dem på stabilare grund. Angkor är föremål för massiv turism med upp till en miljon besökare om året, vilket försvårar restaureringsarbetet.

Saxat från Wikipedia.


3,5 månader genom Thailand-Cambodia-Vietnam-Laos.

Det var en underbar resa som jag kan varmt kan rekommendera! Undvik April-Maj då det är galet varmt. Själv föredrar jag regnsäsongen som gör allt mindre dammigt, alltså Juni/Juli.


Ett rätt så perfekt scenario är att ligga i en hängmatta under taket på sin bungalow och höra regnet forsa ned från en öppen himmel för att senare, när det har slutat, ta handduken och hoppa ned i Sydkinesiska sjöns varma vatten..

Inte långt kvar till träffveckan i Kalmar.

Ångesten börjar komma krypande. Det är inte långt tills två stora projekt ska presenteras snart...

Kort beskrivning av projekten:

Grafisk Design. Skapa en layout for ett magazin. -Lätt, tänkte jag och tankarna vandrade iväg till bergen som jag tycker om så mycket. Men sen så ändrade jag mig och gick mer in i tankebanorna: -Varför inte göra något kring ett ämne som man absolut inte har koll på. utmaning blir desto större. Det slutatade med att jag nu kommer att göra ett magazin för dammode slash skor. Eftersom Ni är så många bloggare därute som är modeintresserade så kan jag säkert få lite tips. Annars har jag en tjej som garanterat kommer hjälpa mig. Eller hur Fröken Zatti?

Grafiska Tillämpningar. Vi har fått i uppdrag av eXperimentlabbet i Kalmar att göra en Flash animation för ett av deras exeperiment nämeligen LUFT. Hur detta ska gå till är ännu rätt så oklart men jag har en stabil wingman i Annika och jag tror att vi löser detta galant. Vi kom båda på häromdagen att vi "bara" är 4:or vilket alltså kommer leda till att vi inte får högsta betyg. *skratt* Yeah right!

Låt ångesten bli din lykta i mörkret.

Peace!


Äventyrsbloggens första inlägg

157771-4

Äventyrsbloggen är nu startad. Mer info kommer den 28/12. /Stefan