Tillbakablick - 2003 Cambodia

157771-7157771-6Tillbakablick - 2003 Cambodia


Angkor är en stor ruinstad i norra Kambodja, strax norr om Tonlé Sap-sjön en bit utanför den nutida staden Siem Reap. Staden var centrum i ett rike med samma namn från 800-talet till 1400-talet (se Khmerriket).

Områdets centrum är Angkor Thom som var den egentliga staden och är omgärdat av en mur och vallgrav. De mest kända byggnaderna är templen Angkor Wat strax söder om Angkor Thom och Bayon inne i staden. Runt Angkor finns stora dammar och rester av ett kanalsystem vilket var grunden för rikets makt då det möjliggjorde fler och bättre risskördar.

Det finns omkring 72 större ruiner i området (och upptill ett tusen mindre lämningar). De är koncentrerade på en yta om ungefär 24 kilometer från öst till väst och ungefär 8 kilometer norr till söder; vissa platser ligger dock längre därifrån, såsom Kbal Spean, ungefär 48 kilometer norrut. Det är bara byggnaderna i sten som bevarats till eftervärlden eftersom de i trä ruttnat bort. Man tror att det förutom de många templen, murarna och annat i sten även förekommit stora träbyggnader, bland annat ett kungligt palats.

Angkor togs upp på UNESCO:s världsarvslista 1992. Ett extensivt restaureringsarbete pågår, däribland att röja skogen, reparera grunderna och installera dränering för att skydda byggnaderna från vattenskador. För att kunna rädda vissa tempel har det varit nödvändigt att ta isär dem sten för sten och bygga upp dem på stabilare grund. Angkor är föremål för massiv turism med upp till en miljon besökare om året, vilket försvårar restaureringsarbetet.

Saxat från Wikipedia.


3,5 månader genom Thailand-Cambodia-Vietnam-Laos.

Det var en underbar resa som jag kan varmt kan rekommendera! Undvik April-Maj då det är galet varmt. Själv föredrar jag regnsäsongen som gör allt mindre dammigt, alltså Juni/Juli.


Ett rätt så perfekt scenario är att ligga i en hängmatta under taket på sin bungalow och höra regnet forsa ned från en öppen himmel för att senare, när det har slutat, ta handduken och hoppa ned i Sydkinesiska sjöns varma vatten..

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback